lørdag den 10. august 2013

Fifty Shades - Fanget, I mørket og Fri
Titel bog 1: Fifty Shades - Fanget 
Titel bog 2: Fifty Shades - I mørket 
Titel bog 3: Fifty Shades - Fri
Serie: Fifty Shades
Forfatter: E L James
Antal sider bog 1: 533

Antal sider bog 2: 541
Antal sider bog 3: 603
Udgivet bog 1: 31-08-2012
Udgivet bog 2: 05-10-2012 
Udgivet bog 3: 11-10-12
Sprog: Dansk
Forlag: Pretty Ink
Originaltitel bog 1: Fifty Shades of Grey 

Orginaltitel bog 2: Fifty Shades Darker
Orginaltitel bog 3: Fifty Shades Freed
Orginalsprog: Engelsk
Læst: 3-8. juni 2013, juli og august måned 2013

"Fifty Shades - Fanget er første bind i E. L. James´ erotiske trilogi; Fifty Shades of Grey. Da den litteraturstuderende Anastasia Steel tager til et interview med den unge iværksætter Christian Grey, møder hun en smuk, klog og skræmmende mand. Den overjordiske Anastasia begynder at indse at hun vil have denne mand, og til trods for hans gådefulde reservat, finder hun sig selv desperat for at holde sig i nærheden af denne mand. Ude af stand til at modstå Anastasias stille skønhed, og uafhængige sjæl, Christian må indrømme at han også vil have hende, men på hans vilkår. Forarget og alligevel ekstatisk over Christians mærkværdige erotiske smag, tøver Anastasia."
"Fifty Shades - I mørket er andet bind i E. L. James´ erotiske triologi; Fifty Shades of Gray. Skræmt af den smukke og forpinte unge succesfulde iværksætter Christian Grays særprægede smag, har Anastasia Steele brudt op med forholdet og startet på en karierre indenfor forlagsbranchen i Seattle. Men begær for Christian overskygger stadig alle hendes tanker og da han foreslår et nyt møde, kan Anastasia ikke modstå fristelsen. De genopliver deres svidende sensuelle affære, og Anastasia lærer mere om Christians gruvækkende fortid. Mest Christian kæmper mod indre dæmoner, må Anastasia konfrontere vreden og jalousien fra en kvinde der kom til hende og må træffe den vigtigste beslutning i hendes liv."
"Fifty Shades - Fri er tredje og sidste bind i E. L. James´ erotiske triologi; Fifty Shades of Gray. Da den overjordiske studerende Anastasia Steele mødte den drevne og blændende unge iværksætter Christian Gray, startede det en sensuel affære der ændrede begges liv uigenkaldeligt. Chokeret, fascineret og afværget af Christians erotiske smag, kræver Anastasia en dybere forpligtelse. Besluttet på at beholde hende, indviliger Christian."
Jeg har været så spændt på at skrive denne anmeldelse, fordi jeg har læst så mange forskellige anmeldelser af disse bøger og alle har forskellige meninger om bøgerne. Jeg hørte første gang om dem i fjernsynet, da de første gang var blevet oversat. Det var en kvinde der var helt rød i hovedet der sad og fortalte om at den tændte hende og jeg tænkte virkelig at den bog skulle jeg aldrig læse. Men siden hen er jeg blevet bog blogger og jeg følte derfor at jeg var nød til at læse den, fordi ellers kunne jeg ikke have en holding til dem. Jeg har nu læst dem og jeg må sige, at da jeg lige havde læst dem var jeg helt vild med dem, hvorimod da der var gået et stykke tid faldt min glæde for dem lidt og da jeg læste dem igen, var det ikke med samme glæde som første gang. Men jeg synes stadig det er nogen gode bøger, de er underholdende og sex er altid et sjovt emne og det fungere rigtig fint i disse bøger. 

Bøgerne handler om meget uskyldige, klodset og mindre seksuelle Anastacia Steele og stormogulen og sexeksperten Christian Grey som finder sammen i et dramatisk og sexfyldt forhold. De mødtes da Ana skal interviewe Christian. På dette tidspunkt går Ana i billigt, grimt tøj, hun er ekstremt klodset og hun ligner langt fra de piger som Christian normalt er interesseret i. Men Christian finder hende interessant og føler sig draget af hende. Christian har en fortid som Dominant, så han er ude efter at Ana skal blive hans Submissive. Ana aner dog intet om den verden Christian vil have hun skal være en del af, men går med til at starte et forhold hvor Christian ejer hende på alle måder og kan bestemme alt over hende. Hele den første bog går med at Christian prøver at lære Ana hvordan man er en god submissiv, samtidig bliver tiltrækningen imellem dem kraftigere, selvom Ana har svært ved at leve et liv som submissiv. I slutningen af bogen går Christian over stregen hos Ana og kommer til at lægge lidt for mange kræfter i nogen smæk han vil give Ana, Ana bliver skræmt og hun vælger at forlade ham. 
I starten af bog to finder de sammen igen, nu med helt andre præmisser. Deres kontrakt er blevet smidt ud og Christian har fundet ud af, i den tid han ikke var sammen med Ana, at han ikke kan undvære hende og at han vil have hende på den måde han kan få hende. Men bølgerne i deres forhold går stadig højt, men deres kærlighed vokser mere og mere. Bøgerne foregår ikke over så langt tid, hvilket viser at de virkelig er meget forelsket. De ændre sig begge rigtig meget igennem bøgerne. Ana går fra at være en uskyldig, klodset og genert pige og ender med at blive en fuldvoksen, fræk og meget seksuel kvinde. I starten af bøgerne vil Christian ikke røres af nogen og heller ikke Ana. Men Ana bryder hans barriere ned og får lov at røre ham og på den måde være mere intim med ham, end han nogensinde før har været med nogen. Men det virker som om at Christians fortid indhenter dem hele tiden og laver problemer for dem og Ana har svært ved at håndtere Christians ene eks-elskerinde/Dominant Elena, som gerne vil blande sig i Christians og Anas forhold. Bøgerne skrider ligeså stille frem og ender med at have en noget hæsblæsende slutning, hvor der overraskende nok faktisk er action i. Men hele vejen igennem synes jeg det er tydeligt at det her ikke kun er en erotisk bog, men også en bog om kærlighed og den tiltrækning der kan være mellem folk. 

Noget af det bøgerne har fået eget kritik for var at sproget ikke var ret godt. Det vil jeg give kritikerne ret i. Især i bog nummer 1 virker det meget som om, at den er skrevet af en uerfaren forfatter. Jeg vil sige at jeg dog synes at E L James udvikler sig og bliver ganske god til at skrive. Det der nogen gange er problemet med sproget er at der tit bliver brugt de samme vendinger ofte og nogengange så kan samtalerne mellem især Ana og Christian virke meget opstillet og stive. Ikke spor naturlige. Men det skal siges det bliver bedre. Bogen er skrevet i 1. person fortæller og er bundet til Ana, hele vejen igennem historien. Dog er der enkelte kapitler efter bogen er slut hvor man følger Christians synspunkt i nogen enkelte scener. Det at man følger Ana synes jeg er okay. Synes ikke hun er den mest spændende og synes tit hun reagere og tænker mærkeligt. Savner nogen gange Christians tanker i historien. Det synes jeg kunne have løftet bogen. 

Anastacia er en noget mangelfuld hovedperson. Synes virkelig at forfatteren har valgt at springe over hvor gæret er lavest med Ana. Ana er en 21 årig kvinde som aldrig har andet end at kysse med en fyr. Det vil sige at hun ingen forhistorie har omkring mænd og samtidig så er hun på mange måder bare så umoden. Hun aner intet om sex, hun bliver bogstavelig talt oplært fra bunden af Christian. Det at hun gifter sig med Christian efter så kort tid virker bare underligt når hun aldrig har været sammen med andre. Når hun er 80 år, kan hun tænke ja jeg har så aldrig prøvet andet en Christian. Nå men på et tidspunkt i 3 bog, efter at Christian har set hende nøgen og knaldet med hende på den ene og den anden måde, vil hun ikke have han skal se hende tisse. Det synes hun er noget af det ulækreste hvis han skulle det. Der tænker jeg bare, undskyld altså men han har alligevel set dig på alle måder og har endda dyrket anal sex med dig, jeg tror han er ret ligeglad med at du tisser foran ham. På den måde synes jeg nogengange, at hun virker som en der er meget yngre end alle andre i historien. På mange måder synes jeg bare det virker lidt for fantastisk, at en som Christian vil synes, at en som Ana er interessant sådan som hun er beskrevet, fra Christians synsvinkel, i kapitlet om deres første møde. Men det er da en smuk historie om hvordan sex og kærlighed han gøre en klodset genert kvinde, brand sexet og give hende evnen til at gå i tårnhøje stilletter. En anden ting jeg virkelig undrede mig over med hensyn til Ana er, at hun har to venner, sådan allround. Kate og José. For lige at tage Kate først, de er aldrig sammen. De bor sammen men efter hun finder Christian ser hun hende stort set aldrig. Hun vil ikke fortælle Kate noget som helst og de snakker heller ikke rigtig så meget sammen. Kate hun griller Christian hver eneste gang de er sammen, hvilket Ana tydeligt finder irriterende. Så jeg tænker bare "øhh, er i bedste venner?". Samtidig er hun venner med José som virker meget stille og rolig, men igen ikke en hun ser ret tit. Ana synes det er underligt at Christian ingen venner har, men samtidig ser hun aldrig de to venner hun har. Synes at det er et tegn på at E L James ikke er særlig opfindsom, hun har skåret hovedpersonernes personlige relationer, udover hinanden, fra og derfor behøver det ikke at give ballade. Selv Anas mor og far ser hun ikke ret tit. Af den grund kommer Ana til at virke kunstig og det gør at historien ikke virker som noget man tænker kunne ske i virkeligheden. Når hun bliver sur på Christian så kryber hun tit i støvet for ham, hun får aldrig lyst til bare at komme væk fra ham. Nej lige meget hvor meget en idiot han er, vil hun have sex med ham hele tiden alligevel. Synes bare ikke hun holder, i hvert fald er hun hele vejen igennem en meget svag hovedperson. 

Christian synes jeg til gengæld er fantastisk. Jeg ved at mange ikke kan lide ham, men jeg synes personligt ikke at det er ham der ødelægger historien.  Han har nogen skøre tendenser og lyster men han er hele vejen igennem ærlig om hvad det er han vil. Jeg kan godt lide at han vil opgive hele sit dominante liv for at være sammen med Ana. Han udvikler sig meget igennem hele bogen, men da man ikke læser hans tanker og følelser kan man kun se udviklingen igennem Anas tanker. Jeg ville elske at læse om hans udvikling også, da jeg faktisk synes han er en meget mere spændende person en Ana. Det er ham med den store familie, en rodet fortid og ham der er speciel og anderledes en folk er flest. Det er ham der gjorde at jeg alligevel nød at læse bøgerne, på trods af Anas manglende 'ALT'. 

Men når jeg kigger på de tre bøger der står i min reol tænker jeg, det var underholdende og anderledes at læse disse bøger. At jeg læste Fifty Shades gjorde os, at jeg kom til at læse nogen andre erotiske bøger, som der er endnu bedre, så det kan jeg takke disse bøger for. Men jeg er fuldt klar over at nogen sikkert vil være enig med mig i denne anmeldelse og andre vil være uenig, men jeg følte simpelthen at jeg måtte lave denne anmeldelse. 

Det er ikke alle jeg anbefaler at læse disse bøger eller hele denne genre, fordi for nogen er det bare for stødende og mærkeligt at læse om så meget beskrevet sex, men på mange måder synes jeg det kan fuldende bøger, at man får lov at læse alt hvad der sker, også når de har sex, i stedet for man bare springer over. Det var noget af det jeg elskede. Det er også derfor at jeg synes at tredje bog har mange mangler, fordi det virker som om E L James bare ville have tiden til at gå, men hun havde ikke tid til at beskrive det der skete. Så lige pludselig så springer hun bare en hel weekend over og så føler jeg at jeg går glip af noget. Samtidig virker det underligt, når hun i de to første bøger har beskrevet alt og at man følger Ana i stort set alt hun laver og så ændre det. Det var meget skuffende og det irriterede mig rigtig meget. Så vil jeg hellere have hun havde lavet en bog mere og så, at der havde været tid til det hele. Fx springer hun deres sex over 6 gange eller sådan noget, hvor hun ligger op til det og så slutter siden og så er det næste dag bagefter. Sådan noget gider jeg ikke, hun kunne godt have fuldendt det ordenligt og på den måde der var hele seriens essens. Det gjorde også at jeg sad med en følelse af at den ikke kunne slutte der hvor den gjorde. Det er en virkelig træls følelse at sidde med efter tre bøger. Jeg mener personligt at det er en stor bommert fra forfatterens side at ændre hendes måde at fortælle historien på og på den måde forjage sig. 

Men jeg har hørt en lille fugl synge om at der skulle komme en filmatisering i 2014. Det bliver hårdt for den arme mand der skal spille Christian Grey. Der bliver sikkert en masse kvinder der bliver skuffet og vil have en anden til at spille den rolle. Jeg kan personligt ikke lige forestille mig hvordan de vil lave denne film uden at det bliver en halv pornofilm, men det bliver interessant at se til den tid. Jeg ved i hvert fald godt hvem jeg synes skal spille rollen. Den amerikanske fitness ekspert, model og skuespiller Jessie Pavelka. Billede til højre. Han er virkelig en smuk mand. Men vi har jo alle sammen vores Christian Grey forestilling inde i hovedet. 

Men jeg synes at hvis folk har lyst til at stifte bekendskab med denne genre er dette en god bog at starte ud med. Jeg synes ikke det er rigtig hvad folk siger at den kun handler om sex, jeg synes mest af alt den handler om kærlighed. Men i kan jo selv læse dem og se hvad i synes. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt de timer jeg brugte på at læse dem. Så bare se at komme igang hvis i har lyst :)

3 kommentarer:

 1. Åh han kunne klart være en christian! Hans hår skal bare være mørkt. Men så vil den også være der.

  Min farvorit skuespiller til christian er Matt Bomer. Kender du ham? Jeg tror at han vil være perfekt til rollen.

  Jeg har selv læst bøgerne, og det er nogle af mine yndlingsbøger.

  SvarSlet
 2. Ja det er rigtigt, han skulle have mørkt hår :)
  Jeg kan godt se hvad du mener med Matt Bomer, fordi han er lidt mere jakkesæts fyr end Jessie Pavelka.. Men jeg synes virkelig de begge er savl savl savl :)
  Men jeg tror Matt Bomer har større chance, da jeg tror han er en rigtig skuespiller og det er Pavelka ikke. Men man har vel lov at drømme :) hehe

  Jeg har også en hvis kærlighed for disse bøger. Men hvad synes du så om min anmeldelse er du enig i noget af det jeg siger? :)

  SvarSlet
 3. Fifty Shades - I mørket - film 2017
  her : Torrentmovie.biz/search.php?q=50-nuances-plus-sombres
  .
  BY : uTorrent™, Oficial Fr/no/SUI/europe Film Complett...

  SvarSlet